Strefa ucznia
Zapraszamy uczniów klas 6-8 szkół podstawowych oraz szkół średnich do udziału w 31. edycji Olimpiady Zdrowia PCK z Biedronką, konkursu wiedzy z zakresu zdrowia, higieny, pierwszej pomocy oraz problematyki ochrony środowiska naturalnego.
Poznaj zakres tematyczny 31. edycji Olimpiady Zdrowia PCK
W tym roku hasłem przewodnim dla akcji prozdrowotnych dla lokalnych społeczności jest „Zdrowa dieta i ruch”. Akcje przygotowują i realizują uczniowie, którzy dostali się do etapu okręgowego Olimpiady. Każde wydarzenie odbywa się pod nadzorem nauczyciela – koordynatora danej szkoły. Efekty akcji uczniowie prezentują podczas ogólnopolskiego finału Olimpiady Zdrowia PCK, który odbędzie się w maju 2024r. Uczniowie zobowiązani są do przygotowania krótkiej prezentacji pokazującej cel akcji, realizację oraz jej efekty. Akcja musi zaangażować lokalną społeczność – szkolną klasę, mieszkańców miejscowości itp. Prezentacje mogą zawierać materiały fotograficzne oraz krótkie (max. 60 sek.) materiały filmowe.
Pomoce naukowe do pobrania i podpowiedzi, gdzie szukać odpowiedzi i materiałów, aby się przygotować do Olimpiady Zdrowia PCK
Literatura:
◆ Olimpiada Promocji Zdrowego Stylu Życia - konspekt dla nauczycieli, A. Dziura, K. Falkiewicz-Kujawa, M. Girtler, V. Stanley-Kałuża, Warszawa 2022.
◆ Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie, M. Jarosz, E. Rychlik, K. Stoś, J. Charzewska (red.), Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny, 2020.
◆ Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu, J. Gawęcki (red.), tom 1. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2022.
◆ Żywienie człowieka zdrowego i chorego, M. Grzymisławski, M. Moszak (red.), tom 2. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2022.
◆ Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw, B. Przygoda, H. Kunachowicz, I. Nadolna, K. Iwanow, PZWL Wydawnictwo Lekarskie, Warszawa 2019.
◆ Tabele składu i wartości odżywczej żywności pod redakcją H. Kunachowicz, B. Przygoda, I. Nadolna, K. Iwanow, PZWL Wydawnictwo Lekarskie, Warszawa 2018.
◆ Dietoterapia, D. Głąbska, L. Kozłowska, E. Lange, D. Włodarek, PZWL Wydawnictwo Lekarskie, Warszawa 2022.
◆ Współczesna dietoterapia, E. Lange, D. Włodarek, PZWL Wydawnictwo Lekarskie, 2022.
◆ Jak czytać etykiety? Produkty spożywcze, kosmetyki, chemia gospodarcza, K. Fedko, J. Markowska, wydawnictwo SBM, Warszawa 2021.
◆ Zdrowa dieta przyszłej mamy, A. Dziura, M. Girtler, K. Falkiewicz, V. Stanley-Kałuża, PZWL Wydawnictwo Lekarskie, Warszawa 2021.