Strefa ucznia
Poznaj zakres tematyczny tegorocznej Olimpiady Zdrowia PCK oraz zapoznaj sie z materiałami, dzięki którym utrwalisz swą wiedzę.
Zakres tematyczny
Aktywność fizyczna:
• Znaczenie aktywności ruchowej dla zdrowia człowieka.
• Cele oraz korzyści wynikające z aktywności fizycznej, ewentualne ryzyko związane z zaniechaniem wprowadzania aktywności do stosowanego stylu życia.
Żywność i żywienie:
• Podstawowe składniki w żywieniu i ich przetwarzanie w organizmie: białka, węglowodany, tłuszcze; gospodarka wodna organizmu.
• Gospodarka energetyczna organizmu.
• Witaminy w produktach spożywczych i ich rola w organizmie.
• Składniki mineralne i ich rola w organizmie.
• Składniki diety wpływające na pracę mózgu i wspierające proces nauki.
• Zasady i modele zdrowego żywienia.
• Model talerza zdrowego żywienia.
• Normy żywienia i zapotrzebowanie żywieniowe.
• Najczęstsze błędy żywieniowe.
• Suplementy diety.
• Zalety i możliwe ryzyko związane ze stosowaniem suplementacji.
• Mądre zakupy - co wybierać, a czego unikać?.
• Podstawowe informacje umieszczane na etykietach produktów żywnościowych, substancje nieodżywcze oraz substancje dodatkowe występujące w produktach spożywczych.
• Bezpieczeństwo żywności.
• Ocena stanu odżywienia.
• BMI.
• WHR.
Choroby związane z żywnością, żywieniem i odżywianiem:
• Przyczyny i skutki nieprawidłowego żywienia.
• Zaburzenia w stanie zdrowia i choroby wywołane niedoborem lub nadmiarem składników odżywczych.
• Choroby dietozależne: przyczyny, objawy, skutki i profilaktyka.
• Choroby cywilizacyjne.
• Rola składników odżywczych w zapobieganiu chorób człowieka.
Pomoce naukowe do pobrania i podpowiedzi, gdzie szukać odpowiedzi i materiałów, aby się przygotować do Olimpiady Zdrowia PCK:
Literatura:
◆ Olimpiada Promocji Zdrowego Stylu Życia - konspekt dla nauczycieli, A. Dziura, K. Falkiewicz-Kujawa, M. Girtler, V. Stanley-Kałuża, Warszawa 2022.
◆ Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie, M. Jarosz, E. Rychlik, K. Stoś, J. Charzewska (red.), Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny, 2020.
◆ Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu, J. Gawęcki (red.), tom 1. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2022.
◆ Żywienie człowieka zdrowego i chorego, M. Grzymisławski, M. Moszak (red.), tom 2. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2022.
◆ Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw, B. Przygoda, H. Kunachowicz, I. Nadolna, K. Iwanow, PZWL Wydawnictwo Lekarskie, Warszawa 2019.
◆ Tabele składu i wartości odżywczej żywności pod redakcją H. Kunachowicz, B. Przygoda, I. Nadolna, K. Iwanow, PZWL Wydawnictwo Lekarskie, Warszawa 2018.
◆ Dietoterapia, D. Głąbska, L. Kozłowska, E. Lange, D. Włodarek, PZWL Wydawnictwo Lekarskie, Warszawa 2022.
◆ Współczesna dietoterapia, E. Lange, D. Włodarek, PZWL Wydawnictwo Lekarskie, 2022.
◆ Jak czytać etykiety? Produkty spożywcze, kosmetyki, chemia gospodarcza, K. Fedko, J. Markowska, wydawnictwo SBM, Warszawa 2021.
◆ Zdrowa dieta przyszłej mamy, A. Dziura, M. Girtler, K. Falkiewicz, V. Stanley-Kałuża, PZWL Wydawnictwo Lekarskie, Warszawa 2021.